JAK VYBRAT KRB?

Nejdůležitější je asi odpověď na otázku, jak často budeme topit. Pokud plánujete topit jen v jarních a podzimních měsících, tak z hlediska vyšší ceny nemá smysl pořizovat teplovodní vložku nebo krbová kamna. Na takové vytápění jsou nejvhodnější teplovzdušné nebo akumulační krbová kamna a vložky.

Rozdělujeme 3 druhy vytápění za pomoci krbu


  • teplovzdušné
  • teplovodní
  • akumulační

Teplovzdušné vytápění


U toto vytápění se kamna či vložka montují ve vytápěné místnosti. U vložek je možné teplý vzduch rozvést pomocí teplovzdušných rozvodů i do ostatních místností. Používáme izolační materiály na stavbu, aby nám teplý vzduch spíše cirkuloval v místnosti.

Výhody a nevýhody:
Výhodou je rychlý přenos tepla do vytápěné místnosti, nízká pořizovací cena.

Nevýhodou je vyšší prašnost díky cirkulaci teplého vzduchu.

Akumulační vytápění


U krbových kamen se k akumulaci používá akumulační korpus kamen, litina. Na kouřovody se montují akumulační prstence a obklad kamen bývá z kamenů či kachlí, které postupně uvolňují naakumulované teplo.

U krbových vložek vybíráme speciálně určené krbové vložky, které jsou vhodné na akumulaci.
Tyto krbové vložky obestavujeme akumulačním materiálem. Můžeme použít také akumulační prstence na kouřovody.

U těchto staveb zatápíme jen 2x denně. Po zbytek dne probíhá postupné uvolňování tepla do vytápěného prostoru. (Závisí na výběru a velikosti staveb.)

Výhody a nevýhody:
Výhodou je až 12ti hodinová akumulace tepla.

Nevýhodou je pomalý přenos tepla do místností, než se stavba prohřeje.

Teplovodní vytápění


U tohoto druhu vytápění napojujeme krbová kamna či vložku na topný systém v kombinaci s plynovým kotlem, kde se nám vytápí místnost, kde jsou krbová kamna či vložka namontována a zároveň se ohřívá voda v radiátorech. (Lze použít na ohřev bojleru nebo se dá připojit na akumulační nádrž, která nám uchová teplo, když už krbová vložka netopí.)

Výhody a nevýhody:
Výhodou je, že se teplo dostane všude, kde je zaveden topný systém.

Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a při špatném topení může krbová vložka dehtovat. (Musí se dodržovat stálý přísun vzduchu, nejlépe pořídit automatickou regulaci hoření.)

Neváhejte se na nás obrátit s návrhem, realizací, stavbou krbu, servisem, montáží ať už jste odkudkoliv a hledáte skvělou cenu za skvělou službu, která je dána naší letitou zkušeností! Pracujeme po celé ČR nejen v lokalitách jihomoravského kraje jako je Brno, Blansko, Letovice, Adamov, Kuřim, Boskovice…