JAK VYČISTIT KRBOVÉ SKLO?

Moderní krby jsou dnes v převážné většině opatřeny ochranným sklem. Díky němu se můžete dívat
do ohně v přímé blízkosti krbu tak, aby vás neohrožovali žhavé uhlíky a neobtěžoval unikající kouř.
Sklo tak vlastně slouží jako bezpečnostní prvek.
Po čase se však zašpiní od sazí, prachu a kouře, čímž se sníží jeho průhlednost. Proto je třeba jej pravidelně čistit.

Řekneme vám jak…

Proč čistit krbové sklo?

Krbová skla jsou z vnitřní strany vystavena působení kouře a hořícího dřeva. Špiní se však i z vnějšku, podobně jako ostatní nábytek v domácnosti. Čištění skla na krbu je důležité provádět zejména proto, aby bylo neustále dobře vidět přímo dovnitř krbu. Pohled na plápolající ohýnek je příjemný jen tehdy, je-li sklo průzračné.

Jde také o hygienu.

Myslete na to, že v okolí krbu vzniká značné množství nečistot, které se snadno mohou roznést po prostoru celé vaší domácnosti.
Jedině pravidelným čištěním zajistíte, že se prach a saze nerozšíří dále do interiéru.

Postupy čištění krbového skla:

Je několik způsobů, jak rychle a účinně sklo v krbu vyčistit.
Použít se dají speciální chemické přípravky. Nejsou však nutností, sklo vyčistíte i poměrně jednoduchými triky.

1. Vyčištění popelem
Klasickým způsobem je čištění krbového skla pomocí jemného popela. Nepotřebujete k tomu žádný speciální čistící přípravek.
Popel jednoduše nanesete na navlhčený ubrousek, případně můžete použít například obyčejné staré noviny. Následně ho krouživými pohyby jemně rozetřete po celé ploše skla. Jakmile je popel rozetřený, vezměte si čistý ubrousek a sklo s ním vyčistěte od všech nečistot. Na závěr opět ubrouskem nebo novinovým papírem celou plochu doleštěte.

Je zásadní používat opravdu jemný popílek. Nemusíte pro něj nikam chodit. Stačí použít ten, který vznikl přímo v krbu. Nejvhodnější je popel pod roštem, případně na samém dnu krbu. Metoda čištění skla popelem je až překvapivě účinná. Sice možná trochu zdlouhavější, ovšem s výsledkem budete určitě spokojeni.

2. Použití saponátu
Na krbové sklo je dále možné použít obyčejný saponát, který máte v kuchyni. Nanesete ho na houbičku a rozetřete po ploše skla. Necháte chvilku působit a pak setřete pomocí suchého hadříku. Na závěr doporučuji opět použít novinový papír, který sklo dokonale vyleští.

3. Čištění pomocí speciálních přípravků

Vzhledem k tomu, že krby se v posledních letech vracejí do módy, a to nejen ve venkovských a rekreačních sídlech, myslí jejich výrobci také na údržbu. Proto v obchodech běžně zakoupíte přípravky, které jsou přímo určené k čištění krbových skel. Jsou ve formě sprejů nebo gelů.

Čištění probíhá nanesením přípravku na sklo. Sprej nastříkáte zhruba ze vzdálenosti 30 centimetrů. Dbejte na to, aby se vám přípravek nedostal do očí. Po nanesení nechte několik minut působit. Pak sklo stačí opláchnout vodou, případně otřít čistým vlhkým hadříkem.
Na závěr opět použijte suchý ubrousek nebo novinový papír, kterým sklo doleštíte.

Čištění skla provádějte zásadně tehdy, je-li vychladlé. Ideální tedy před tím, než budete chtít zatopit.
Jednorázové vyčištění krbového skla vám nezabere více než 10 minut času, ať už použijete jakýkoliv z výše uvedených postupů.

A jak často čištění skla u krbu provádět?

Záleží samozřejmě využívání krbu. Při každodenním zatápění doporučuji otřít sklo minimálně jednou týdně.

Jednoduchá rada zní:
Jakmile začne být sklo matné, je čas vzít do ruky patřičné prostředky a pustit se do práce. Nikdy nemůžete znečištění skla zcela zabránit. Pokud se však o krb budete dobře starat, nebude nutné čistit jeho sklo tak často. Pravidelně odstraňujte popel ze spodní části krbu. Důležitým preventivním opatřením je také používání vhodného palivového dříví. Do krbu patří suché dřevo s minimální vlhkostí (ideálně pod 20%). Vkládejte spíše do zadní části krbu, ne přímo do těsné blízkosti skla.